Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-05-02@13:34:01 GMT

نجمه خاتون؛ شاگرد ممتاز مکتب امام صادق (ع)

تاریخ انتشار: ۱۸ خرداد ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۱۷۷۴۸۱

نجمه خاتون؛ شاگرد ممتاز مکتب امام صادق (ع)

«مشربه امّ‌ابراهیم» در منطقه «العوالی»، جایی در ناحیه غربی قبرستان بقیع قرن‌هاست که میزبان پیکر پاک و مطهر بانویی است که فرزند بزرگوار او، ولی‌نعمت ایرانیان و مایه برکت و عزت سرزمین ماست.

نجمه‌خاتون، بانوی والامقامی است که افزون بر پسر بزرگوارش، حضرت ثامن‌الحجج(ع)، دختر گرامی‌اش، حضرت فاطمه معصومه(س) نیز چشم و چراغ مردم ایران است و حرم باصفا و ملکوتی‌ او، قبله‌گاه اهل ایمان و تقوا.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!
نام نجمه‌خاتون در میان شیعیان و دوستداران خاندان عصمت و طهارت(ع) با احترام و تکریم فراوان برده می‌شود و همه او را به بزرگی و معنویت می‌شناسند؛ بانوی پارسایی که در دامن پاک و مطهرش، ولی‌خدا، حضرت امام رضا(ع) پرورش یافت؛ عزیزی که نه فقط شیعیان بلکه همه اهل اسلام و تمام بشریت از وجود الهی‌اش بهره‌مند و از جام بابرکت دانش وی سیراب می‌شوند. اما با وجود عظمتی که در شخصیت نجمه‌خاتون سراغ داریم، اطلاعاتمان درباره زندگانی او زیاد نیست. اصولاً این نقد بر نوع نگاه و ذهنیت ما نسبت به شخصیت‌های بزرگ مذهبی‌مان وارد است که با وجود علاقه فراوان و ارادت وصف‌ناشدنی، به درک جایگاه معنوی آن بزرگواران اکتفا می‌کنیم و به دنبال شناخت سیره و تاریخ زندگی آن‌ها نمی‌رویم و از این مسئله بسیار مهم غافلیم که شناخت عالمانه نسبت به زندگی آن بزرگواران می‌تواند در ایجاد الگوی مناسب و حرکت در مسیر تقوا و حق‌طلبی، یاریگر ما باشد. ایام باسعادت دهه سراسر برکتِ «کرامت» و روزهایی که به ولادت باسعادت حضرت ثامن‌الحجج(ع) منتهی می‌شود، فرصت خوبی است برای صحبت کردن درباره نجمه‌خاتون، مادر بزرگواری که ما این روزهای فرخنده را با نام دو فرزند بزرگوار او، گرامی می‌داریم و جشن می‌گیریم.

تربیت‌ شده مکتب جعفری
درباره زمان و مکان ولادت ام‌الرضا(س)، اطلاعات دقیقی در اختیار نداریم؛ برخی مورخان او را زاده «مغرب» و گروهی دیگر وی را زاده «نوبه» در غرب آفریقا می‌دانند؛ اما همه مورخان بر این امر هم‌داستانند که آن بانوی باکرامت، «ام‌ولد» بود و به عنوان کنیز به بیت امامت راه یافت. شیخ صدوق در کتاب ارجمند «عیون اخبارالرضا(ع)» در بخش مربوط به ولادت آن امام همام، به تفصیل درباره چگونگی راهیابی نجمه‌خاتون به بیت امامت سخن گفته و روایت‌های متعددی را عرضه کرده ‌است. قدر مسلم آن است که آن بانوی بزرگوار، نخست ندیم و همراه حُمَیدَه‌خاتون، همسر امام جعفر صادق(ع) و مادر امام کاظم(ع) بود. گزارش‌های تاریخی و روایی بر آنند که نجمه‌خاتون سالیانی چند در محضر حمیده‌خاتون که خود دانش‌آموخته مکتب امام صادق(ع) بود، به فراگیری دانش پرداخته‌ و به مقامات بالای معنوی و علمی رسیده است. این گزارش که افزون بر شیخ صدوق، توسط شیخ مفید در 
«الارشاد» (ج ۲) و علامه مجلسی در «بحارالانوار» (ج ۴۹) هم نقل شده ‌است، نشان می‌دهد بانوان بیت امامت عموماً افتخار بهره‌گیری از دانش الهی ائمه(ع) را داشتند و پس از آموختن، در آموزش دادن آن علوم به دیگران نیز تلاش فراوانی می‌کردند. به هر حال، نجمه‌خاتون که در متون روایی و تاریخی برای وی نام‌هایی مانند تُکْتَم، سُکَن و خَیزُران نیز نقل شده‌ است، به دلیل استعداد فراوان و مداومت بر تهذیب نفس، پس از مدتی به شدت مورد توجه حمیده‌خاتون قرار گرفت و آن بانوی بزرگوار به فرزندش امام کاظم(ع) پیشنهاد کرد که با نجمه‌خاتون ازدواج کند. مرحوم عزیزالله عطاردی در «مسند الامام الرضا(ع)» (ج ۱، ص ۱۲) روایتی را نقل می‌کند که جایگاه نجمه‌خاتون را در بیت امامت نشان می‌دهد. طبق این روایت، حمیده‌خاتون به فرزند بزرگوارش توصیه کرد: «پسرم، همسرت بانویی است که بهتر از آن سراغ ندارم. پس به اطرافیان نیز توصیه کن با او به خوبی رفتار کنند [و در تکریم وی بکوشند]». امام کاظم(ع) پس از ولادت ثامن‌الائمه(ع) به نجمه‌خاتون لقب «طاهره» داد و او را به این عنوان در میان دیگر بانوان ممتاز گردانید.

عالمه عابد
از ویژگی‌های بارز نجمه‌خاتون، عبادت بسیار و فراوانی یاد خدا بود. او تمام ایام فراغت خود را در محراب عبادت، به اقامه نماز و قرائت قرآن می‌پرداخت؛ حتی زمانی که باردار بود و به نظر می‌رسید دشواری حَمْل، وی را از انجام اعمال عبادی‌اش بازدارد، در محراب عبادت می‌ایستاد و به مناجات با پروردگار مشغول می‌شد. شیخ صدوق در جلد نخست «عیون اخبارالرضا(ع)»، از نجمه‌خاتون نقل می‌کند که فرموده ‌است در دوران بارداری امام رضا(ع)، سنگینی حمل را احساس نمی‌کرده و در خواب نیز صدای تسبیح و تهلیل از حَمْل خود می‌شنیده‌ است. نجمه‌خاتون در همین ایام از فراگیری دانش نیز غافل نبود و در کنار عبادت و کارهای روزمره زندگی، زمانی را به تکمیل درس و بحث‌هایش اختصاص می‌داد. جالب اینجاست که حتی پس از ولادت امام رضا(ع) نیز تغییری در برنامه‌های عبادی نجمه‌خاتون به وجود نیامد و آن بانوی گرامی در کنار نگهداری و تربیت فرزند، همچنان به برنامه‌های عبادی خود اشتغال داشت. تاریخ رحلت نجمه‌خاتون دقیقاً معلوم نیست؛ او را پس از رحلت، در کنار حُمَیده‌خاتون، مادر همسرش که علاقه فراوانی به وی داشت، در «مشربه امّ‌ابراهیم» به خاک سپردند. ساختمان مزار آن بانوان پاکدامن و پرهیزگار، تا پیش از تخریب قبور ائمه بقیع(ع) به دست وهابیان، برپا و مورد توجه زائران مدینه منوره بود.

خبرنگار: محمد حسین نیکبخت

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: امام صادق ع نجمه خاتون بیت امامت آن بانوی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۱۷۷۴۸۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آیت‌الله رمضانی: دشمنان می‌خواهند شریعت اسلام را تعطیل کنند

آیت‌الله رضا رمضانی- دبیرکل مجمع جهانی اهل بیت(ع) - که به دعوت مسلمانان برزیل برای شرکت در همایش بین‌المللی «اسلام؛ دین گفت‌وگو و زندگی» به این کشور سفر کرده است، در حاشیه این همایش، در جمع علما و مدیران مراکز دینی آمریکای لاتین، با اشاره به جایگاه مکتب اهل‌بیت(ع) اظهار کرد: الحمدالله که خداوند ما را با مکتب اهل‌بیت(ع) آشنا کرد. ما با اتفاق بزرگی مواجه شدیم که اسلام در عرصه اجتماعی و سیاسی حضور پیدا کرد. هیچ کس فکر نمی‌کرد چنین اتفاقی رخ بدهد. با وقوع انقلاب اسلامی در ایران، فرصتی طلایی برای همه ایجاد شده است.

تبلیغات غربی‌ها علیه مکتب اهل‌بیت(ع)

دبیرکل مجمع جهانی اهل‌بیت(ع) افزود: امروز غول رسانه‌ای در اختیار غربی‌ها است، آنها در صدد هستند که پیروان مکتب اهل‌بیت(ع) را خشونت‌طلب معرفی کنند، حال آن که مکتب اهل‌بیت(ع)، مکتب مهر و مهربانی است. همه حرف‌ها برای این است که پیروان مکتب اهل‌بیت(ع) در مقابل زور می‌ایستند، به همین جهت این نسبت را به شیعیان می‌دهند.


آیت‌الله رمضانی با اشاره به تلاش‌ها برای تحریف اسلام اظهار کرد: ما امروز با تحریف دیگری از اسلام مواجه هستیم. زمانی دشمنان با بیرون کردن کامل اسلام از عرصه‌های اجتماعی و سیاسی به دنبال تحریف اسلام بودند، اما اکنون غربی‌ها به دنبال معرفی اسلام لیبرال هستند.

دبیرکل مجمع جهانی اهل بیت(ع)، وظیفه مهم مبلّغان دینی را معرفی مکتب اهل بیت(ع) دانست و تصریح کرد: اینگونه نیست که سخنان ائمه معصومین(ع) را به راحتی با خواندن چند حدیث بفهمیم. حضرت امیرالمومنین(ع) در روایتی فرمودند: «اَمر (شأن و امامت ما) سخت دشوارتر است؛ و کسی نمی‌تواند (چنان که باید) به آن اقرار کند؛ مگر مَلک مقرّب، یا نبیّ مرسل، یا عبدی که خداوند قلب او را برای ایمان خالص کرده است.»ما می‌خواهیم به دیگران بگوییم که اسلامِ اهل‌بیتی چیست. باید جوانان را با مکتب اهل‌بیت(ع) انس بدهیم.  

رفتار پیروان اهل‌بیت(ع)؛ معرّف مکتب و اهل‌بیت(ع)

وی افزود: امام موسی صدر، جمله‌ای دارد که خیلی زیبا است. او نقل به مضمون می‌گفت که اگر می‌خواهیم امیرالمومنین(ع) را به غیرمسلمانان معرفی کنیم، با خواندن تاریخ یا نقل آیات قرآنی ممکن نیست، چون آنها که قرآن را قبول ندارند. امروزه فقط از این طریق می‌توانیم حضرت امیرالمومنین(ع) را به غیرمسلمانان معرفی کنیم که در رفتارمان، نماینده گفتار و کردار امام علی(ع) باشیم. حضرت امیرالمومنین(ع) در نهج البلاغه فرمودند: «وَ لکِن اَعینونی بِوَرَعٍ وَ اجتِهادٍ وَ عِفَّةٍ وَ سُدادٍ»؛ ولی مرا با پرهیزگاری و تلاش (برای پاک زیستن) و عفت و پیمودن راهِ درست یاری دهید. اگر امام علی(ع) به خوبی معرفی شود، محبوب عالم خواهد شد. اگر امام علی(ع) را درست معرفی کنیم، در دنیا چه اتفاقی می‌افتد؟ دیگر ظلم نخواهد بود، توزیع ثروت به صورت عادلانه صورت می‌گیرد، فقر نخواهد بود و اتفاقات بسیاری رخ می‌دهد.

منبع: خبرگزاری ایسنا

دیگر خبرها

  • تلاش برای پیوند منزل، محله، مدرسه و مسجد در سالروز شهادت رئیس مذهب تشیع
  • تعداد شرکت دانش‌بنیان در دانشگاه آزاد اصفهان به ۳۰۰ شرکت می‌رسد/ ۲۰ مجله فناوری با درجه ممتاز داریم
  • تشخیص بدعت و انحرافات، ویژگی ممتاز یک معلم
  • در مکتب تو همیشه شاگردم من
  • اولین تصویر از درب طلای حرم امام رضا (ع)
  • رسانه های غربی می خواهند پیروان اهل‌بیت را خشونت‌طلب معرفی کنند
  • اهدای درب چوبی حرم امام رضا (ع) از طرف حرم بانوی کرامت
  • حرکت دسته عزاداری در روز شهادت امام جعفر صادق (ع) در تهران برگزار می شود
  • کاندیداتوری عضو شورای نگهبان در انتخابات ریاست جمهوری /صادق زیباکلام برای مصاحبه آمد، زاکانی برای گزارش دادن /خاطرات آیت الله هاشمی
  • آیت‌الله رمضانی: دشمنان می‌خواهند شریعت اسلام را تعطیل کنند